top of page
CARMEN_COLORE.jpg

OM ARTHEM – Romska teatern

Om romer och med romer. En oförglömlig historia hade premiär på Stora Teatern, i Göteborg, 2018 producerat av Trajesko Drom . I föreställningen gestaltades romers egna berättelser med teater, dans och musik. Projektet var en lysande erfarenhet. Några av oss som var med i den konstnärliga kärnan ville fortsätta. Fortsätta utveckla föreställningsformen. Fortsätta berätta. 

 

2019 skapade vi ett hem för fler oförglömliga historier. Vi kallar oss Artistikano Romano Them, på svenska Artistiskt Romskt Land. Kort sagt: ARTHEM. Under hösten 2021 hade vi premiär för vår första föreställning: Carmen med förhinder. 2022 producerade vi vår andra föreställning Drömmarnas Tält.

Utöver egna föreställningar och husbandet Taikons orkester är vi öppna att inleda samarbeten; arrangera konserter, dans, workshops och föreläsningar. Event där vi kan involvera vårt kontaktnät av romska organisationer men också artister, journalister, politiker, föreläsare och forskare med olika ingångar att värna, vitalisera och förmedla den romska kulturen. 

 

Arthems förening är demokratisk och bygger på delaktighet både konstnärligt och organisatoriskt. 

 

Vår ambition och vision är att bli en permanent romsk kulturinstitution – hela Sveriges teater. 

Om arthem
bottom of page