top of page
DT-salamanca-illustration.jpg

DRÖMMARNAS TÄLT

Musikföreställning baserad på romska sagor och legender

sammanställda och bearbetade av Lucia Cajchanova

Foto: Leif Eriksson

Vad gör du när du väntar på bussen? Chattar du med en vän, lyssnar du på musik eller tittar du på film? Är du kanske den som rastlöst vankar av och an eller sitter du tålmodigt i busskuren och rullar tummarna? Knäpper du fingrarna? I Arthems rytmiska musikföreställning börjar det just så, med ett fingerknäpp – busskuren förvandlas till ett skimrande Drömmarnas tält och några minuters väntan på bussen sträcks ut till en sagolik evighet.

Drömmarnas tält är en scenisk fest för själ och hjärta, en lovsång till fantasins kraft där delar av den romska sagoskatten återberättas med ny dramatik, musik och dans. Hör om Romea som trillar ner i skogens magiska brunn. Hör om makthavarens dotter som har psykisk ohälsa, hönan i ugnen och den ensamma tiggande pojken som hittar ett hem på andra sidan älven. Och vem har den vackraste drömmen? I Drömmarnas tält framträder det som inte finns men som en gång fanns.

Musikföreställningen vänder sig till alla åldrar, till familjer med barn på väg in i tonåren och uppåt, gymnasiet och vuxna. I Drömmarnas tält ingår muntligt berättade romska sagor från alla tider och översatta nedskrivna sagor från romani chib till svenska, bland annat ur samlingen Det var en gång det som inte var - romska sagor av Bagir Kwiek och Monica Hirsch. Musiken i föreställningen har skapats utifrån Arthems särpräglade koncept: romsk folkmusik som vaskats fram och blandats med andra genrer och kollektivt nykomponerad musik.  

 

Föreställningens längd: ca 60 min

3_edited.jpg

Foto: Josef Koudelka

Medverkande på scen

Salamanca Taikon Gonzales

Sima Eriksson

Robert Svärd

Ebba Westerberg

Konstnärligt team

Text - Lucia Cajchanova 

Idé - Arthem – Romska teatern

Regi - Anna Ulén & ensemblen

Scenografi & projektioner - Camilla Engman

Kostym - Fianna Robijn & ensemblen

Ljusdesign - Anna Wemmert 

Koreograf - Ann Sehlstedt & ensemblen

Ljud - Carlos Sepulveda 

Dekorbygge - Colin Ferguson 

Ljus & videoteknik - Mattias Hök

Sömnad och kostymteknik - Amanda Siljebratt

Komposition & arrangemang - Arthem

Sufflering - Thereza Eriksson

Producent - Johnna Arlid

 

Produktion:

Arthem & Possibilitas 

 

Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Svenska Författarfonden, Institutet för språk och folkminnen (Isof)

Turné 2023

17 nov | Folkteatern, Göteborg 18:3018 nov | Folkteatern, Göteborg 18:305 dec | Mölndals Stadsbibliotek, Mölndal, 18:009 dec | Aftonstjärnan, Göteborg 19:00Mer info och biljetter: Folkteatern, Aftonstjärnan

Press om föreställningen

"...en timmes energirik, medryckande musikalisk berättarteater."

"Flamencons rötter i den romska kulturen blixtrar, inte bara i de fyras guldfärgade fötter."

"Framför allt lever föreställningen på den samlade spelglädjen och det tryck som Salamanca Taikon Gonzalez och Sima Eriksson gestaltar med."

Lis Hellström Sveningson, Göteborgs-Posten 231118

Länk till recensionen

DT-Simma-illustration 2.jpg
bottom of page