top of page
carmen hemsida 2.jpg

Carmen med förhinder

Explosiv musikteater av en älskad klassiker

Jag dansar flamenco som hon.
Jag spår som hon.
Jag är rom som hon.
Och precis som hon är jag stolt.
Det här är min historia.
Och min kärlek.
Jag är Carmen.

Carmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog. Utgångspunkten är att ge ett nutida romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen.

I musikteatern fördjupas, utmanas och kompletteras dramatiken innehållsmässigt med vittnesbörder från huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra intervjuade romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan, även i det koreografiska och musikaliska uttrycket. 

Gränserna är stundtals upplösta mellan scen och salong såväl som i förhållande till originalversionen från 1800-talet. Georges Bizets musik blandas med flamenco, jazz, hiphop, romsk folkmusik och nyskriven kollektivt komponerad musik.

 

Carmen med förhinder hade premiär på Kronhuset Kreativ Arena, Göteborg, 26 november, 2021.

“I centrum står Carmen, karismatiskt spelad av Salamanca Taikon Gonzalez, men minst lika viktig är musiken. Både band och sångare lyser med sin energiska korsning av romsk folkmusik, flamenco och Bizets melodier.”  

Teodor Stig-Matz, Göteborgs-Posten

“Med humor och träffsäkerhet får vi oss inte bara en fantastisk kväll, vi lämnar föreställningen med hopp. Ett hopp där den romska kvinnan går i bräschen både för självständighet och hur vi möter de stereotypa fördomar som finns i samhället.” 

Maria Bogeblad – Dikko Magasin

Medverkande

Salamanca Taikon Gonzalez, Grofo Ichtiander Vävström,  Samir Mehmed, Ebba Westerberg, Niklas Rydén, Jonas Nilsson, Sima Eriksson, Shirin Kaj, Alecio Araci, Lindy Larsson
 

Regissör  Anna Ulén | Dramatiker Ninna Tersman | Dramaturg Lisa Lindén / *Alexander Charlamov
*(student vid SKH) | Ljud Carlos Sepulveda | Ljusdesigner Anna Wemmert-Clausen 

Kostym/Scenografi Fianna Robijn/Olivia Schubert | Mask/Hår Johanna Lindqvist | Filmare/Projektioner Leif Eriksson  

Produktion ARTHEM och Possibilitas

Producerat med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Levande Historia, Musikverket, Sveriges Författarfond.

Carmen med förhinder
Samarbete, stöd
bottom of page